26 жовтня 2016
Круглий стіл "Чи є Тернопільщина "польською Батьківщиною"? До питання польсько-українських взаємин"

26 жовтня 2016 року в конференц-залі №2 готелю "Тернопіль" відбудеться круглий стіл щодо незаконного встановлення у м. Зборів Тернопільської области меморіялу польським військовим, які загинули під час Першої світової війни та у війні проти Західноукраїнської народної республіки. Під час розмови його учасники розглянуть приклад м. Зборова у контексті польсько-українських взаємин. Початок - о16:00.

У заході візьмуть участь:

- Богдан Фенюк, шеф-редактор наукового журналу "Мандрівець";

- Володимир Пукач, завідувач сектором відділу Новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею;

- Іван Зуляк, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри стародавньої та середньовічної історії історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка;

- Іван Янюк, історик;

- Ігор Аркуша, історик;

- Ігор Олещук, старший науковий працівник Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів;

- Михайло Галущак, координатор проекту "Історичні діалоги", керівник Служби ВО "Свобода" з питань національної пам'яти;

- Михайло Тимошик, депутат Тернопільської обласної ради від ВО "Свобода", голова постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства;

- Орест Савка, старший науковий працівник Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів;

- Тарноруда Тарас, старший науковий співробітник Тернопільського обласного краєзнавчого музею;

Також запрошено представників Зборівської РДА та Генконсульства Польщі.

Учасники круглого столу обговорять такі питання:

- Що робити із незаконним будівництвом польських військових меморіялів? Скільки таких є і ще може бути на Тернопільщині?

- Історична оцінка напису на каплиці меморіалу у м.Зборів "Tu leży żołnierz polski poległy za Ojczyznę". Якими були польсько-українські відносини у минулому?

- Причини та наслідки антиукраїнської істерії у Польщі. Як українцям реагувати на звинувачення в геноциді поляків та фільм "Волинь"?;

- Чи стане Польща другою Росією?

- Як полякам та українцям знайти порозуміння?

Прес-служба ВО "Свобода"