12 грудня 2016
Сергій Надал: Спільними зусиллями зробимо Тернопіль комфортним для проживання містом

- Пане Сергій 2014 і 2015 роки пройшов під гаслом "Тернопіль на капітальному ремонті". Під яким гаслом пройшов 2016 рік?

- Ще з кінця 80-х років ХХ століття Тернопіль не знав капітального ремонту. Це пов'язано з тим, що після здобуття Незалежності не було ресурсів для комплексних ремонтних робіт. Тому за 6 років роботи у мерії моя команда намагається надолужати ці роки ремонтного "простою". На сайті міської ради оприлюднений комплексний план ремонтних робіт, який ми послідовно виконуємо. Тернопіль буде капітально ремонтуватися щороку, поки я займаю посаду міського голови. Однак, стратегічна мета моєї команди не лише капітальний ремонт Тернополя, - це занадто вузько. Мерія, депутати, громадський актив - вся громада працює над тим, щоб Тернопіль став максимально комфортним для проживання містом.

- Перейдемо до конкретики: які найбільш масштабні будівельні проекти вдалося реалізувати у 2016 році?

- Найперше я хотів би виказати слова подяки депутатам, працівникам мерії та підрядних організацій, які спільно з молодими архітекторами з громадської платформи "Urban.te" реалізували цей новітній проект з капітального будівництва набережної Тернопільського ставу в районі пляжу "Циганка". Прогулянкова алея, скейтпарк, пішохідний фонтан, спортивна зона, дитячий майданчик, пішохідний фонтан, нова велодоріжка - усе це було облаштовано на пляжі "Циганка". Історична подія не лише для Тернополя, а й для всієї України відбулася на свято Покрови-День захисника України. На оновленій відремонтованій площі Героїв Євромайдану відкрили пам'ятник "Героям Небесній сотні". У скульптурі зображена фігура юнака - невинної жертви та ангела - символу слави Героїв. Історія скульптури була непростою. Будівництво тривало майже два роки. І нарешті, спільно з соціально-відповідальними підприємцями, роботи були завершені і вся Україна побачила найкращий пам'ятник "Героям Небесної Сотні" в Україні. Не менш масштабними, але вкрай важливими для функціонування міста, стали дві події: відкриття відремонтованих та оновлених бульварів Просвіти та Петлюри. В майбутньому кожний мікрорайон міста матиме власну відпочинку зону. У минулі роки свої "відпочинкові простори" отримали б-р. Дмитра Вишневецького, б-р. Пантелеймона Куліша, б-р. Данила Галицького а також був відкритий парк "Здоров'я". Також, з 1 вересня розпочав свою роботу новий дитячий садочок №3 на вул.Юності. Окрім цього, завдяки відкриттю додаткових 12 груп у дошкільних навчальних закладах вдалося забезпечити місцями у дитсадках майже 360 дітей. У планах міської ради до кінця цього року також облаштувати ще 12 груп. Вкрай важлива подія для міста також відбулася напередодні Покрови. На базі 2-ї міської лікарні відкрили перинатальний центр ІІ рівня. Тепер маємо можливість лікувати тут діток, які мають патологію, які мають вагу від 1, 5 кілограма.

- Але напевно були й роботи, які менш помітні для "пересічного ока"?

- Менш масштабні роботи з ремонту інфраструктури нашого міста є не менш важливими, ніж великі проекти. Це ремонти під'їздів, дворів, доріг. У 2016 рік завершився ремонт багатьох ділянок доріг у місті, капітально відремонтовано десятки міжквартальних проїздів. Завершені або у стадії завершення капітальні ремонти десятків прибудинкових територій. (детальніше у звіті).

- Одне з найбільш актуальних питань сьогодення: як Тернопіль підготувався до зими і що робить мерія, щоб тернополяни менше платили за тепло?

- Мерія та депутатський корпус робить усе можливе, щоб підготувати місто до початку опалювального сезону, який ми відкрили завчасно. Проведені всі необхідні ремонтні роботи. Поряд з плановими ремонтними роботами, триває програма термомодернізації житлового фонду. Практично завершені роботи на 25 будинках. Роботи включали утеплення, заміну вікон, ремонт міжпанельних швів та модернізацію внутрішніх комунікацій. Після всіх необхідних робіт тернополяни реально розпочнуть економити на рахунках за тепло і водопостачання. У цьому році запускається також пілотний проект модернізації котелень на альтернативному паливі. Наші плани на найближчі роки - повністю перейти на альтернативні джерела палива і відмовитися від дорогого російського газу.

- Цього року Тернопіль здивував перевиконанням місцевого бюджету. Наскільки збільшилися надходження, завдяки кому збільшилися надходження до бюджету?

- У місті успішно діє "Програма підтримки малого та середнього бізнесу". На останній сесії міської ради було ухвалено рішення про автоматичне продовження оренди земельних ділянок добросовісним підприємцям. Хочу подякувати за підтримку цього рішення депутатам. У планах також автоматичне продовження оренди комунального майна. Ці новації, а також відкритість та прозорість роботи мерії Тернополя сприяє розвитку саме малого та середнього тернопільського бізнесу. У Тернополі торік працювали 22, 3 тисячі суб'єктів малого підприємництва. Тернопіль йде класичним європейським шляхом, коли до 70 % надходжень у бюджет йде саме від малого та середнього бізнесу. Успіхи Тернополя визнали й на міжнародному рівні. Підрозділ впливової британської газети міжнародних фінансових кіл, яка виходить у Лондоні "The Financial Times" - журнал "fDi Intelligence" визнав Тернопіль одним із кращих в рейтингу малих європейських міст на 2016-2017 роки за показниками економічної ефективності.

- Але ж одночасно збільшилися кількість видатків, які лягли "на плечі" місцевого бюджету?

- Так. На місцеву владу переадресували фінансування сфери освіти та охорони здоров'я. Фактично, з державного бюджету у медицині буде оплачуватися лише зарплата діючих лікарів, а комунальні платежі, зарплата обслуговуючого персоналу, медикаменти, обладнання, ремонтні роботи - все лягає на місцевий бюджет. У сфері освіти місто ще фінансує професійно-технічну освіту - ПТУ. Тому, у першу чергу, кошти від перевиконання бюджету підуть саме на соціальну сферу. На зарплати медикам, освітянам, всім бюджетникам. Мерія не допустить, щоб у Тернополі закрилися лікарні, а діти перестали ходити у школи, ВНЗ чи ПТУ.

- Ви згадали про відкритість та прозорість у роботі мерії. Яким чином це проявляється?

- Наша команда намагається зробити міську раду максимально "прозорою". Тернопіль першим з українських міст почав використовувати систему "Відкрите місто", котра дозволяє збирати та аналізувати інформацію про конкретні господарські проблеми і оперативно їх вирішувати. У Тернополі вже запровадили систему "Відкритий бюджет", автоматизовану система електронного документообігу мерії, автоматизовану систему управління відображенням муніципальних даних, унікальну систему централізованого відео спостереження, систему електронних петицій, "дистанційну" оплату комунальних послуг, зони вільного доступу до інтернет у громадському транспорті та публічних місцях. Також у Тернополі впроваджується важливий інститут прямого народовладдя як "Громадський бюджет", коли частина міського бюджету розподіляється на проекти представників громади Тернополя. Це все сприяє відкритості влади, дозволяє кожному управлінцю чути свою громаду і швидко реагувати на потреби громади. Хоча бувають непоодинокі проблеми та бюрократія, але "не все одразу".

Звіт міського голови Тернополя

Спілкувався Віталій Бунт