13 лютого
Сергій Надал: Тернопіль і тернополяни ‒ понад усе

Розмова з міським головою про повернення місту історичного вигляду, про ініціативи мерії та головні перешкоди в роботі…

Своїм пріоритетним завданням на 2017 рік очільник Тернополя свободівець Сергій Надал назвав повернення центральній частині Тернополя її історичного обличчя. Одним з найважливіших та наймасштабніших проектів стане відновлення тернопільської Ратуші, зруйнованої під час Другої світової війни.

Спілкуємося з градоначальником про плани, успіхи та основні перешкоди на шляху повернення Тернополю його духу старовини, туристичної та бізнесової привабливості.

‒ Сергію Віталійовичу, добіг кінця перший місяць 2017-го. Що зі запланованого уже вдалося втілити в життя? Що ще тільки в планах?

‒ Цей святковий для всіх українців місяць був дуже насичений для Тернополя. Саме в нашому місті стартував проект "електронного квитка". Завдяки цьому проекту тернополянам тепер не лише зручно оплачувати за проїзд, вони матимуть змогу заощадити на проїзді у громадському транспорті. У 2017 році весь громадський транспорт у Тернополі плануємо перевести на єдиний електронний квиток. Приємно, що Верховна Рада нарешті ухвалила відповідний закон. Електронний квиток дуже важливий і для загального впорядкування транспортної сфери міста. Адже місто отримує статистику транспортних потоків. Окрім цього, електронний квиток дозволяє оптимізувати маршрути і компенсувати пільги за реальними розрахунками.

Також холодний і сніжний січень 2017 року довів, що у Тернополі якісно запрацювала нова Дорожня карта утримання шляхово-мостового господарства міста взимку. А простіше ‒ нова схема прибирання та очищення від снігу Тернополя. Беручи до уваги інноваційний досвід розвинених європейських країн (США та Канади), мерія Тернополя розробила дорожню карту дій всіх служб Тернополя у зимовий період, і вона себе вже добре зарекомендувала.

Загалом, на цей рік заплановано провести капітальні ремонти центральної частини міста. Збільшити кількість відпочинкових зон, алей та парків. Буде реконструйовано пішохідні зони у Старому парку, облаштовано новий дитячий майданчик і місця відпочинку. Запланована повна реконструкція Площі Бандери та вхід у парк Шевченка. Ці громадські простори стануть новою окрасою нашого міста. Ми будемо також ремонтувати переходи між вулицями, ставити більше клумб, скульптур ‒ всього того, що милує око і приваблює. Плануємо провести реставрацію катера. Будуть продовжені екологічні роботи з очищення тернопільського ставу. Тож у 2017 році Тернопіль буде не лише ремонтуватися, а й якісно оновлюватися.

‒ Пане Сергію, раніше Ви заявили, що плануєте повернути Тернополю його історичний вигляд. Про що мова? Чи це добра ідея, з огляду на те, що іншим обласним центрам стараються надати якщо не функціонально, то хоча б візуально якомога сучаснішого вигляду?

‒ Спробую пояснити свою позицію. Тернопіль часто називають українською Женевою чи Цюрихом, натякаючи, що в місті є власне озеро. А хотілося б, щоб ми досягли того ж рівня, що й ці європейські міста. Але для цього місто має повернути своє історичне обличчя. Відновити те, що зруйновано під час Другої світової війни.

Подивіться на Польщу чи Німеччину. Під час Другої світової війни багато міст було зруйновано. Після війни через економічне становище і потребу житла, будували багато типових споруд, а тепер там активно відновлюють історичні будівлі. Це інвестиція, яка приваблює туристів та ділових людей. Тернопіль завдяки своєму географічному розташуванню цілком може перетворитися не лише на туристичний, але й економічний центр. Для цього ми намагаємося повернути нашому місту його дух старовини, дух туристичної та бізнесової привабливості. Зокрема, одним із найважливіших проектів стане відновлення тернопільської Ратуші.

‒ З кожним роком Тернопіль приваблює все більше туристів. Чи за цим всім не забудете про комфорт самих тернополян? Деякі інші мери часто припускаються такої помилки…

‒ Найперше, мерія Тернополя працює на тернопільську громаду. У 2016 році ми багато зробили для того, щоб наше місто стало комфортнішим для проживання. Також міська влада оголосила максимальне сприяння для малого та середнього бізнесу. Тернопіль ‒ перше в Україні місто, де договори оренди земельних ділянок для добросовісних підприємців голосуються у міській раді автоматично ‒ спільним пакетом. Тобто підприємцю не треба бігати за кожним депутатом та "рішати", аби його питання було проголосоване. Готується схоже рішення й щодо автоматичного продовження оренди комунального майна. І це вже дає свої результати. Тернопіль стає містом малого та середнього бізнесу.

Але не варто відкидати і туристичного потенціалу. Нам є що показати. Ми маємо не менше визначних місць, ніж той же Львів. Просто про них мало знають. А покращення стану будівель і вулиць є візитівкою міста. Але перш за все ми піклуємося про самих тернополян. Тернопіль і тернополяни ‒ понад усе.

‒ Знаю, що багато уваги приділяєте налагодженню допомоги та забезпеченню пільгової категорії громадян…

‒ З міського бюджету профінансовано компенсацію перевізникам за безкоштовний та пільговий проїзд усіх груп пільговиків. Раніше такі виплати йшли з державного бюджету, зараз держава зупинила це фінансування. У міському бюджеті передбачені витрати на допомогу недієздатним, малозабезпеченим, ветеранам УПА, учасникам АТО, вимушеним переселенцям. Для прикладу, на 2017 рік у міському бюджеті запланована 1, 7 мільйона гривень для разової виплати малозабезпеченим. Попри скорочення фінансування для пільгових категорій громадян з державного бюджету, у Тернополі далі чинні всі програми з забезпечення пільговиків.

‒ У 2015 році майже 222-ом учасникам АТО та їхнім сім'ям було надано грошову допомогу за кошти міського бюджету. Наскільки успішною є співпраця з тернопільськими атовцями сьогодні?

‒ Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій надають разову грошову допомогу з міського бюджету. Ця практика буде діяти й далі. Також у Тернополі чинні програми медичної, психологічної та соціальної підтримки воїнів, які повернулися з зони АТО. Управління соціальної політики скеровує учасників АТО до реабілітаційних установ ‒ на безкоштовну психологічну реабілітацію. Учасники АТО можуть пройти безкоштовне санітарно-курортне лікування. Також управління соцполітики міськради дбає про соціальну та професійну адаптацію учасників АТО: бійці мають змогу безплатно набути нову спеціальність.

Ще одна новація Тернополя. Кожному бійцю, який підписав контракт на службу в ЗСУ, мерія надає разову допомогу у розмірі 10 000 гривень. Тепер тернополяни, які йдуть захищати Україну, можуть не переживати про свої родини. Їхні сім'ї матимуть кошти, щоб дочекатися першої "армійської" зарплати. Ну й наостанок нагадаю, що не припиняється допомога нашим "Богам війни" ‒ тернопільській 44 артилерійській бригаді, батальйонам "Збруч", "Тернопіль", бійцям територіальної оборони. Я особисто та депутати-свободівці підтримуємо наших побратимів (бійців-свободівців) в усіх підрозділах ЗСУ, Нацгвардії та МВС.

‒ Тернопільська міська рада активно фінансує молодіжні проекти. Що цікавого цього року?

‒ Правду кажучи, без молоді ми не мислимо розвиток міста. Для прикладу. Молодіжна ініціатива URBAN.te створила проект та керувала всіма ремонтними роботами на "Циганці". Тобто оновлена тернопільська "Циганка" ‒ це перш за все заслуга активної молоді. Молодь не чекає на надприбутки чи славу, а прагне реалізації власних проектів у рідному Тернополі. Також цього року в нашому місті запрацював громадський бюджет, серед переможців конкурсу багато молоді, які вже цього року будуть реалізовувати свої проекти, робити наше місто кращим.

‒ Що вважаєте найбільшою перешкодою у своїй роботі?

‒ Це спроби окремих політиків зупинити процес децентралізації в Україні. Я переконаний, що альтернативі податковій, тарифній, бюджетній децентралізації немає. У наших умовах децентралізація ‒ це сучасне "новітнє Магдебурзьке право". У Середньовіччі Магдебурзьке право відродило розорені степовиками, чумою та внутрішніми конфліктами українські міста. Наше "новітнє Магдебурзьке право" відродить Україну.

‒ Ви перший та єдиний з мерів України запропонували свою допомогу прем'єр-міністрові в перепохованні праху Олександра Олеся. Чому для Вас це так важливо?

‒ Олександр Кандиба-Олесь був не лише одним з найвидатніших письменників та поетів України, він виховав одного з лідерів ОУН Олега Ольжича. У травні 1942 року саме на землі Тернопілля Почаївська конференція ОУН обрала Олега Кандибу-Ольжича заступником голови Проводу Українських Націоналістів та головою Проводу на українських землях. Тоді під час своєї промови Олег Ольжич дякував своєму батькові Олександрові Олесю за дух українського націоналіста, який він заклав у свого сина з самого дитинства.

Чому все це для мене важливо? На мою думку, усі українські герої, починаючи від Петлюри і закінчуючи Бандерою, мають були перепоховані в Україні. Тоді почнеться відродження країни і суспільство здобуде офіційне визнання держави не лише у вигляді декларацій, а й у реальних діях. Плекаю надію, що такий процес може початися саме з патріотичного Тернополя, як свого часу у далекому 1861 національне відродження України почалося з козацького Канева, де був перепохований Тарас Шевченко.

99% тернополян підтримують ідею створення в Тернополі справжнього Пантеону Героїв, де будуть поховані Герої України всіх часів. У новітній історії України саме Тернопіль став центром національного відродження. Тут зароджувався Народний Рух України, Товариство Української Мови інші патріотичні організації. Вірю, що новий етап українського національного відродження почнеться зі спорудження Пантеону Героїв у Тернополі.

Ігор Хрипливий, газета ВО "Свобода"