16 лютого 2012
Звернення щодо недопущення передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям

Президенту України.

Януковичу В.Ф.

Голові Верховної Ради України.

Литвину В.М.

Прем'єр-міністру України.

Азарову М.Я.

ЗВЕРНЕННЯ.

щодо недопущення прийняття Закону України "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)".

Депутати Тернопільської міської ради вкрай стурбовані поданим до Верховної Ради України законопроектом (реєстраційний № 9690 від 12 січня 2012 року) "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)". Згідно із прикінцевими положеннями цього законопроекту пропонується: Кабінету міністрів України у тримісячний строк вирішити відповідно до закону питання стосовно передачі об'єктів, розташованих у Кременецькому районі, Свято-Богоявленському жіночому монастирю Тернопільської єпархії і Почаївській Свято-Успенській Лаврі Української православної церкви (Московського патріархату) без права відчуження та зміни призначення переданих об'єктів.

Вважаємо, що законопроект є прямим зазіханням на духовну святиню української нації, продовженням тотального наступу на українське православ'я та намаганням русифікації українського народу з допомогою московської церкви.

Адже Почаївська лавра з часу заснування була осередком православ'я ‒ українського православ'я. Сьогодні це молитовне місце, яке було під багаторічною окупацією комісарами "русского міра", цілеспрямовано перетворюється в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння на Тернопільщині.

Подання законопроекту "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" (щодо виключення з Переліку будівель Почаївської лаври) завершилося провалом. Вагому роль у справі захисту Почаївської лаври відіграла громадськість Тернопільщини й України загалом, а також мас-медіа. Тепер, задурманюючи українцям голови новими розважальними шоу по телебаченню, скандалами навколо можливості здачі в оренду Росії української газотранспортної системи, новими обіцянками про "покращення життя", влада має намір реалізувати свій задум. Ініціатори законопроекту ‒ регіонали, комуністи і "тушки" ‒ знову почали говорити про "відновлення історичної справедливості". Хоча вони раптом забули, що справедливість повинна існувати насамперед для української церкви, а не московської. Такі жести добре показують релігійні уподобання владної верхівки та нівелюють ідею створення єдиної помісної української церкви, яка б об'єднала державу. Ще раз наголошуємо: наша позиція однозначна ‒ українські святині повинні належати українському народу!

Хочемо нагадати, що 29 травня 2001 року Кабінет Міністрів України відніс комплекс пам'яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до відання Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Відтак, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України у 2002 році усі пам'ятки були передані зі спільної власності територіальних громад сіл та міст Кременецького району у державну власність з віднесенням до сфери управління Держбуду України.

У липні 2003 року згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України споруди Почаївської лаври були вилучені зі складу заповідника, а в грудні того ж року відбулася передача комплексу споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату.

Про негативні наслідки такого рішення депутати Тернопільської міської ради говорили неодноразово. 30 вересня 2011року прийнято рішення №6/14/84 "Про звернення щодо внесення змін до Закону України "Про Перелік пам'яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації" (виключення з Переліку будівель Почаївської лаври)".

З огляду на зазначене ми вимагаємо:

1.Скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року про вилучення Лаври із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника та повернути Почаївську лавру до складу цього заповідника.

2.Терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України (реєстраційний №9690 від 12 січня 2012 року) "Про внесення змін до деяких законів України (щодо передачі об'єктів культурної спадщини релігійним організаціям)".

Прийнято на дев'ятнадцятій сесії Тернопільської міської ради 16 лютого 2012року