29 грудня 2012
Звернення Олега Сиротюка щодо стану служби швидкої допомоги

Прокурору Тернопільської області.

державному раднику юстиції ІІІ класу.

Мовчану Геннадію Володимировичу.

Шановний Геннадію Володимировичу!

З наступного, 2013 року, в Україні заплановано провести реформування екстреної медичної допомоги.

Незважаючи на те, що Закон України "Про екстрену медичну допомогу" прийнято ще 5 липня 2012 року, з невідомих причин питання підготовки Тернопільщини до змін щодо надання невідкладної допомоги було проігноровано керівництвом Тернопільської обласної державної адміністрації.

Абсолютно не було враховано те, що ще наказом начальника управління охорони здоров'я при Представникові Президента України в Тернопільській області від 01.07.1992 року №121 було створено центр екстреної медичної допомоги, статут якого затверджено 20 березня 2003 року рішенням Тернопільської обласної ради.

Створений майже десять років тому центр мав би стати основою для реформованої структури, для чого вимагалося привести статут установи у відповідність до вимог Закону України "Про екстрену медичну допомогу".

Однак, в силу незрозумілих причин, облдержадміністрація не проінформувала депутатів Тернопільської обласної ради ні про можливість реформування на базі вже створеної установи, ні про проблемні моменти формування майнової бази майбутнього центру, ні про фінансові перешкоди його функціонування.

Окрім того, стислі терміни ухвалення відповідних рішень унеможливлювали належне матеріальне та фінансове забезпечення новоствореної структури з 01 січня 2013 року як того вимагає Закон України "Про екстрену медичну допомогу".

Замість того, щоб організувати належні процедури утворення центру надання екстреної допомоги, відповідного планування в бюджеті на 2013 рік, чиновники з облдержадміністрації зробили все для того, щоб розбалансувати існуючу систему надання невідкладної медичної допомоги по районах області. Апелюючи надуманими аргументами, посадовці облдержадміністрації свідомо дезінформують про реальний стан справ та нагнітають суспільне напруження, ухиляючись від виконання безпосередніх обов'язків та відповідальності за ситуацію, що склалася.

Слід також зазначити, що внаслідок недбалості керівників Тернопільської ОДА подання про створення центру екстреної допомоги надійшло лише під кінець року - 25 грудня 2012 року. З огляду на це, ситуацію спровоковано свідомо і штучно.

З огляду на значний соціальний резонанс, пов'язаний з питаннями подальшого функціонування служби швидкої медичної допомоги, неналежний стан підготовки рішень з реорганізації служби в Тернопільській області, з метою забезпечення надання системної невідкладної допомоги мешканцям на засадах послідовності, безперервності, доступності, запобігання негативним наслідкам для здоров'я та життя хворих, потерпілих, врегулювання питання фінансування відповідних установ, фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" звернулася з вимогою до виконуючого обов'язки голови Тернопільської обласної ради Тарашевського Сергія Олександровича про термінове скликання 28 грудня 2012 року о 12 год. в приміщенні обласної ради засідання постійної депутатської комісії Тернопільської обласної ради з питань охорони здоров'я, сім'ї, материнства і дитинства за участі представників Тернопільської обласної державної адміністрації, відповідальних за підготовку рішень з реорганізації служби екстреної медичної допомоги, а також керівників фінансового та юридичного напрямків обласної ради, облдержадміністрації.

Однак і ця вимога була проігнорована в.о.голови Тернопільської обласної ради Тарашевським С.О.

З огляду на викладене, в області складається критична ситуація із забезпечення надання невідкладної медичної допомоги хворим та потерпілим.

Особливе занепокоєння викликає те, що такі обставини склалися напередодні новорічно-різдвяних свят ‒ періоду, який характеризується зростанням випадків звернення до екстрених медичних служб. Таким чином виникає загроза для життя та здоров'я мешканців, гостей Тернопільської області.

Зважаючи на значну потенційну небезпеку для громадян, просимо вжити невідкладних заходів щодо перевірки стану готовності служб надання невідкладної та екстреної медичної допомоги в області та не допустити випадків невчасного чи неповного медичного забезпечення населення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 16 Закону України "Про статус народного депутата України", прошу розглянути дане звернення, провести перевірку наведених фактів та притягнути винних до відповідальності.

З повагою Народний депута України О.М. Сиротюк