1 серпня 2013

Радникові Президента України ‒ Керівникові Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України,.

Голові Координаційної ради.

з питань розвитку громадянського.

суспільства.

СТАВНІЙЧУК М.І.

Звернення Олексія Кайди до М.Ставнійчук з приводу ухвалення програм розвитку громадянського суспільства у Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецьких областях.

Варто зазначити, що створення та розвиток громадянського суспільства та правової держави є одним з основних завдань ВО "Свобода", тому ми цілком поділяємо стурбованість стосовно розвитку громадянського суспільства в Україні. В той же час видається сумнівним те, що органи державної влади, їх посадові особи здатні повноцінно сприяти розвитку громадянського суспільства як системи самостійних, незалежних від держави інститутів та відносин. Будучи заснованими на свободі особистості, плюралізмі поглядів та демократичній правосвідомості, інституції громадянського суспільства значною мірою покликані власне контролювати державну владу, бути своєрідною альтернативою їй, стримувальним чинником та джерелом врахування різносторонніх соціальних інтересів й ініціатив у рішеннях владних інстанцій. Налагодження ж ефективної, партнерської взаємодії між державою та інститутами громадянського суспільства, як засвідчує практика українських реалій, на жаль, часто супроводжується централізованим намаганням органів державної влади, а особливо місцевих органів виконавчої влади, вибудувати жорсткий механізм підпорядкування громадянського суспільства державі, що радше нівелює його цінність і значення, аніж сприяє гармонійному розвитку.

Разом з тим не можемо погодитися з оцінкою діяльності депутатів-свободівців у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській обласних радах, у зв'язку з чим повідомляю про таке.

Детальний аналіз ситуації з Тернопільською обласною радою свідчить, що проблема далеко не лише у схваленні регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства. Внаслідок недотримання органами влади низки найважливіших положень Конституції України, законів "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" в області спровоковано політичну кризу.

Через невиконання членами Тернопільської обласної виборчої комісії від Партії регіонів, Народної партії та Комуністичної партії вимог законодавства і рішень судів, а також постанови Центральної виборчої комісії депутатські повноваження протягом 1000 днів (!) не можуть набути.

19 депутатів Тернопільської обласної ради, тому 170 тисяч мешканців Тернопільщини, що становить 15, 8% виборців, не мають свого представництва в обласній раді.

На місцевому рівні відповідальність за неухвалення обласного бюджету, програми соціально-економічного розвитку, регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства та ще десятків важливих для області рішень лежить безпосередньо на Адміністрації Президента та керівникові обласної державної адміністрації Валентинові Хоптяну. Саме за їхньою вказівкою безпрецедентно та абсолютно безкарно нехтують нормами законодавства, 12 рішеннями судів та постановами Центральної виборчої комісії, що призводить до відсутності кворуму та неможливості розпочати роботу сесії Тернопільської обласної ради вже 10 місяців.

Водночас зазначаємо, що регіональну цільову програму сприяння розвитку громадянського суспільства в Тернопільській області на.

2013 ‒ 2015 роки голова Тернопільської обласної державної адміністрації підписав наприкінці грудня 2012 року, проте до обласної ради вона потрапила лише 25 травня 2013 року. Незрозумілим видається майже піврічне "блукання" цієї програми з 7 поверху (облдержадміністрація) на 6 поверх (обласна рада).

Разом з тим програма сприяння розвитку громадянського суспільства в Тернопільській області на 2013 ‒ 2015 роки підтримана профільною комісією обласної ради, і депутати-свободівці, у разі виконання законних вимог щодо введення до складу ради нових депутатів, готові її підтримати.

Інформація щодо блокування представниками ВО "Свобода" у Чернівецькій та Івано-Франківській обласних радах розгляду питання про схвалення регіональних цільових програм сприяння розвитку громадянського суспільства не відповідає дійсності.

Відзначимо, що голова Івано-Франківської обласної ради, представник ВО "Свобода" Василь Скрипничук після надходження в апарат обласної ради проекту поданої обласною державною адміністрацією регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Івано-Франківській області на 2013 ‒ 2015 роки максимально сприяв тому, щоб ця програма була вчасно розглянута на засіданні відповідної профільної комісії обласної ради, схвалена президією обласної ради, яка затверджує порядок денний сесії, і винесена на розгляд депутатів під час чергового засідання сесії обласної ради.

Питання "Про затвердження регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Івано-Франківській області на 2013 ‒ 2015 роки", згідно з порядком денним, розглядалося на другому пленарному засіданні сесії Івано-Франківської обласної ради 25 червня 2013 року. Аналіз стенограми сесійного засідання свідчить, що під час розгляду цього питання не було виступів чи критичних реплік депутатів, а тому твердження про начебто перешкоджання депутатів-свободівців ухваленню програми є безпідставними. Не дають підстав для цього й результати голосування, що не проводилося за окремою процедурою шляхом поіменного голосування. Більше того, зважаючи на ту обставину, що за прийняття проекту програми проголосувало 50 депутатів при необхідних 58 голосах, на заваді схваленню програми сесією обласної ради стала відсутність на сесійному засіданню одразу 14 із 30 депутатів із міжфракційного об'єднання "Злагода", до якого входять представники Партії регіонів, Народної партії, Української народної партії та партії "Відродження". Саме їх присутність у сесійній залі й належне виконання взятих перед громадою краю представницьких обов'язків могли б вирішити позитивний результат розгляду вказаного питання.

У разі доопрацювання цієї програми з урахуванням зауважень та пропозицій депутатів від фракції ВО "Свобода" в Івано-Франківській та Чернівецькій обласних радах ми готові її підтримати, як це було у випадку Львівської обласної ради, про яку Ви згадували у своєму листі. Окрім того, як повідомив голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, на черговій сесії обласної ради він особисто ініціюватиме розгляд нового проекту програми розвитку громадянського суспільства в області й у разі її ухвалення виконавцем програми буде вже не обласна державна адміністрація, а сама обласна рада, як інституція, що безпосередньо представляє інтереси інститутів громадянського суспільства на теренах області.

Ну а звинувачення щодо "блокування" свободівцями програми в Чернівецькій обласній раді виглядають як мінімум дивно, адже їх всього троє зі ста чотирьох і абсолютну більшість мають представники провладних партій. Водночас, дякуємо за високу оцінку депутатської діяльності наших партійних побратимів.

З повагою Заступник Голови фракції Олексій КАЙДА