Олександр Капінос

Жив у селі Дунаїв Кременецького району Тернопільської области, фермер. Член ВО "Свобода". 18 лютого смертельно травмований гранатою. Помер 19 лютого у лікарні.

Сашко Капінос - приклад українця, який змінює простір навколо і починає суспільні зміни із себе та захоплює цим навколишніх.

Цей юнак мав величезний авторитет серед мешканців рідного Дунаєва та сусідніх сіл.

Він зумів зацікавити сільську молодь народними танцями, традиційним співом. Почав облаштовувати спортзал, аби мешканці мали альтернативу дозвіллю із пляшкою. Вів антитютюнову та антиалкогольну кампанії. Відновив права традиційного одягу в селі та загалом українських традицій - від писанкарства до рідних свят.

2009 року Сашко отримав партійний квиток ВО "Свобода". Не міг стояти осторонь жодного важливого процесу в районі. Так, був одним із ініціяторів протесту проти будівництва екологічного шкідливого заводу.

На Майдані Сашко теж був серед лідерів. Активісти його пам'ятали ще з Мовного майдану, де він голодував. Нині ж він вступив у "Волинську січ", 35-ту "штурмову" сотню. Був ройовим на псевдо "Кремінь".

18 лютого увечері 35-та сотня мала завдання обороняти двір Будинку профспілок. Хлопці закидали "Беркут" "коктейлями", хтось запропонував перепочити. Сашко заперечив, мовляв, людей і так мало, тому спецпризначенці можуть прорвати коридор. "Будуть смерті", - попереджав він. За годину після цього Сашка Капіноса смертельно поранили. Він помер після тривалої операції 19 лютого.

Сашко довго добивався демонтажу совєцької зірки із Будинку культури в Дунаєві. Вже посмертно у рідному селі йому приготували подарунок. Змінили совєцьку зірку на Будинку культури на тризуб. Тепер у селі буде не лише спортзал Сашка Копіноса. 10 березня - на його День народження - поруч із Будинком культури посадили дуб, під який закопали колбу з іменами усіх полеглих воїнів. У найближчих планах - меморіял Небесній сотні та вулиця імени Сашка Копіноса, яка на разі називається Жовтневою.

21 листопада 2014 року присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" (посмертно) - за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідности.