Олександр Коваль

Боєць "Легіону Свободи". Вояк полку "Азов". Член Хотинської організації "Студентська Свобода". Загинув 1 січня 2016 року під Маріуполем.

Йому було лише вісімнадцять… 5 січня тіло героя було доправлене до рідної землі. Звістка про трагічну загибель юнака сколихнула не лише хотинчан, але й усіх, хто знав цього чудового хлопця - бійців, з якими він воював, родину, однокласників, друзів, побратимів.

5 січня на межі Хмельницької та Чернівецької областей - на мосту в с. Атаки - зустрічали Сашка усі, хто хотів йому вклонитися, та віддати шану на рідній землі. Живим коридором свободівці та хотинчани зустріли тіло свого загиблого земляка.

"Як мірило велета духу, шанував Сашко Коваль постать Степана Бандери і невблаганна доля вирвала у безсмертя юного героя саме 1 січня - на 107-річницю від народження Провідника Українських Націоналістів. З ранньої юності він мав своє сприйняття світу, тому був неординарною особистістю. На всі життєві питання у Сашка була своя думка, своя оцінка сучасності та історії, тверді переконання, своя дискусія.

Він не вмів мовчки миритися з примітивізмом та упередженим баченням подій пересічного обивателя. Разом з юнаками та дівчатами "Студентської Свободи" з 16 років активно розбудовував свободівську молодіжку, виконував просвітницьку патріотичну місію в одному з найскладніших районів області - Хотинському районі.

Загострене мірило справедливості ще до повноліття штовхало юного українського патріота на захист своєї землі - проти бандитського режиму. З перших днів Євромайдану Сашко перебував у Києві на Майдані. І в палаці "Жовтневий", у КМДА, у Будинку Профспілок, на вулиці М. Грушевського, під барикадами на Лютеранській - скрізь Сашко був попереду та не ховався за спинами старших побратимів-майданівців.

Після Революції Гідності юнак не переорієнтувався на свій власний розвиток, особисте життя, якість повсякденні потреби молодої людини. Болісно сприймав проблеми нашого ще не сформованого суспільства, егоїзм, розпорошеність українців, прояв меншовартості на усіх рівнях. Сашка притягував фронт як можливість реально впливати на долю своєї країни. Хлопець пішов добровольцем на російсько-українську війну", - говорить голова Чернівецької обласної організації ВО "Свобода" Віталій Мельничук.

Пройшов вишкіл у добровольчому батальйоні "Азов". Виконував завдання у секторі "М". Перша ротація восени минулого року - розмова з побратимами-свободівцями, мрії та плани на майбутнє, повернення на передову фронту. Та, на жаль, задуманому не судилося збутися…невблаганна війна обірвала життя цього славного юнака.