Роман "Ріо" Напрягло
Роман

Роман Напрягло ("Ріо").

Боєць "Легіону Свободи", сокілець, матрос, гранатометник 1-го відділення 1-го взводу десантно-штурмової роти 1-го батальйону 36-ї окремої бригади морської піхоти. Загинув 26 лютого опівдні в районі селища Пікузи від снайперського пострілу, рятуючи життя бойового товариша.

Роман Дмитрович Напрягло ("Ріо") народився 14 лютого 1997 року у місті Слов'янськ Донецької області.

2012 року закінчив місцеву школу №7, після чого вступив до Слов'янського авіаційно-технічного училища, у якому навчався на конструктора електротехніки.

Ще до війни був активним учасником патріотичних вуличних акцій. Під час окупації Словянська ‒ без огляду на загрозу життю ‒ малював на стінах та парканах синьо-жовті прапори. Влітку взявся за волонтерство, а згодом ‒ їздив на фронт у якості добровольця "Карпатської Січі".

У 2015-му став членом організації "Слов'янська Січ", а згодом вступив до лав ВГО "Сокіл".

"Я зрідка зустрічався з Романом, та гарну людину розгледіти легко, вихований, дісциплінований і безкомпромісно відданий Україні! Він не ліз в очі і не створював проблем, у походах був дуже невибагливий до побуту та завжди організований. Це яскравий зразок Українця", - розповідає сокілець Юрій.

"У середині літа 2015 року, на висоті Мурашник, що знаходиться біля ДАП, Роман, ще один волонтер та двоє бійців потрапили у лихо. Наші тільки зайняли ту висоту, і в перші години там точився запеклий бій, ворог намагався узяти наших в оточення, протягом 7-9 годин гатив з танків, градів та мінометів. Коли прийшов ранок, командир наказав волонтерам зібрати речі, узяти рації та відходити, а наші прикриють та відійдуть за ними.

І до нього підійшов Роман. Підійшов та, поклавши руку на його плече, сказав, що він все бачить і розуміє, що їх командир хоче врятувати, а сам відходити не буде, тому він, Роман, залишається із нашими до самого кінця. Сказав - як відрізав, сів на землю та почав заряджати магазини. Приготував каву хлопцям, які не спали усю ніч. Потім у гру вступила наша арта і почала лупити по ворогу, врятувавши усіх українських воїнів", - пише волонтер Ян Осока.

Влітку 2016 року Роман підписав контракт із ЗСУ та 27 липня вирушив до свого підрозділу.

Загинув 26 лютого опівдні в районі селища Пікузи Волноваського району Донецької області від снайперського пострілу. Роман кинувся на допомогу пораненому в живіт товаришу та потрапив під наступний постріл, куля увішла йому в шию. Помер у швидкій - дорогою до лікарні.

Романа було поховано 28 лютого на Північному кладовищі Слов'янська. У нього залишились батьки та сестра.